Elektrisk skateboard/longboard – Köp Bäst i Test elbrädan 2020

Sommarens hetaste eldrivna transportmedel är här och självklart har vi testat den, elektrisk skateboard.
Men hur hittar du den bästa elektriska skateboarden för just dig?
-Jag har testat de populäraste modellerna och för någon som åkt skateboard samt snowboard i snart 20 år kan jag helhjärtat säga att jag var mer än redo för en elskateboard vid det här laget. Designmässigt så skulle jag säga att det är en elektrisk longboard och då jag varit mer för trick tidigare så var longboard något helt nytt även för mig. Det finns en hel del olika modeller att välja mellan baserat på om du älskar adrenalin och fart, off-road eller bara vill ha något att glida fram på i sommarsolen. Själv anser jag mig ingå i de två förstnämnda kolumnerna och även om jag gillar att bara glida ibland så vill jag alltid ha lite extra kraft att tillgå.

De har varit på tapeten ett par år men först nu kan man uppnå hastigheter på en skateboard, jag som liten aldrig trodde var möjlig. Inte utan att förknippa det med en väldigt brant backe och eventuella skrapsår. Nu kan du med enormt kvick acceleration uppnå hastigheter på uppåt 40 km/h. Jag har gjort vad jag kan för att du ska kunna hitta den bästa elektriska skateboarden för dig bland våra djupgående tester.

Added to wishlistRemoved from wishlist 7
Bäst i test
kraftfull off-road bräda från Evolve

Evolve Bamboo GTX AT

18,399.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 6
evolve bamboo gt street bräda

Evolve Bamboo GT Street

13,999.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 4
Bamboo one från evolve skateboards

Evolve Bamboo one Street

10,299.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 5
Evolve GT off-road hjul

Evolve Carbon GT All-Terrain

20,499.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 3
Evolve GT street

Evolve Carbon GT Street

19,599.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 7
Bäst i test
Evolve GTX Street modellen

Evolve Bamboo GTX Street

17,999.00 kr
Added to wishlistRemoved from wishlist 4
Evolve bamboo GT all terrain

Evolve Bamboo GT AT

14,999.00 kr

Snabb överblick: Bästa elektriska skateboards

Modell Distans Hastighet Vikt Betyg Pris

Koowheel D3M
-25 km 43 km/h 7.3 kg 5 990kr

Evolve GT
-50 km 40 km/h 5.9 kg 17 300 kr

Yuneec E-Go2
-30 km 20 km/h 6.3 kg 5 999 kr

MaxFind A/B
-16 km 28 km/h 5.4/5.5 kg 5 490 kr

Airwheel M3
-12 km 16 km/h 11.5 kg 4 499 kr
De första motordrivna skateboards som kom kom redan på 70-talet i Kalifornien. De drevs då av en bensinmotor och lät otroligt högt samt att de pumpade ut avgaser och därmed blev de snabbt förbjudna. Efter det var de ett minne blott och först nu 45 år senare är motordrivna brädor återigen på tapeten, denna gången drivna med elektricitet och det tog inte lång tid innan flertalet företag hoppade på trenden och började producera eldrivna skateboards till en bredare marknad.

Elektriska skateboards existerar just nu i en gråzon då inga specifika regler för just denna produkt finns. I skrivande stund går de under samma regler som gäller när du köper en airboardelektriska scootrar och andra likvärdiga eldrivna transportmedel. Jag har vid ett flertal tillfällen pratat med poliser angående deras syn på denna typ av elektriska transportmedel och den uppfattning jag fått; är att de överlag är väldigt positiva till utvecklingen av eldrivna transportmedel, men att de även själva önskar tydligare regler kring vad som faktiskt gäller. De var även väldigt noga med att poängtera att så länge man respekterar de trafikregler som finns och visar respekt åt sina medtrafikanter så bör man inte hamna i någon problematisk situation.

Att hitta den elektriska skateboard som bäst passar dig är dock inte det lättaste. Om du ännu inte kunnat bestämma dig för en favorit bland de skateboards i vår “bäst i test lista”, läs då igenom de individuella mer djupgående recensionerna vi gjort av varje modell nedan.

Varför en elektrisk skateboard?

Skulle jag benämna fördelarna med ett ord så är det: nöje! Visst det finns ett flertal andra anledningar till varför just du bör köpa en eldriven skateboard och nedan går jag i genom de största fördelarna enligt mig själv.

  • Nostalgi. Personligen är detta klart en av de större fördelarna för den som åkt snowboard/skateboard tidigare.
  • Smidig körning. Inte bara tack vare det att du kan sick-sacka din väg framåt du kan även enkelt ta upp den i handen och bära den där körning inte vore optimalt.
  • Snabb. Kör i hastigheter uppåt 40 km/h och kom fram torr från svett och i tid.
  • Längre distans. Med en elektrisk skateboard tar du dig mycket längre än med många alternativa transportmedel. Många har en räckvidd på uppåt 40 kilometer och med en modell med utbytbart batteri kan du dubbla räckvidden.
  • Bra pendlings-alternativ. För den som har en bit att pendla till skola, jobb eller övrig aktivitet är elektriska skateboarden ett perfekt hjälpmedel.
  • Maximal njutning på fyra hjul. Maxa sommaren och se till att få en extra dos av sol vare sig du ska till jobbet, skolan eller någon fritidsaktivitet.
  • Ekonomisk. Likt de flesta eldrivna transportmedel så är även elskateboard ett väldigt fördelaktigt alternativ till bilen som endast kostar ett par öre per mil.
  • Roligare sätt att ta sig fram. Njut av den friska luften, utsikten och självklart även solen, du kommer ofta komma på dig med att ta en omväg. Så pass roliga är de att åka på.
  • Vänlig mot miljön. Att vara en miljövän har aldrig varit lättare, eller roligare för den delen.

Test/recensioner av olika elektriska skateboard modeller

När vi ska ta fram en ny produkt eller väljer ut en som redan skapats så testar vi noggrant och utförligt det utbud som redan finns på marknaden. Inget undantag har gjorts i sökandet efter den bästa elektriska skateboarden. Vi är inte ute efter något halvdant utan vill kunna erbjuda något som ligger i en klass för sig. Men samtidigt kunna erbjuda alla ett så rolig och miljövänlig transportmedel som möjligt. Vi strävar efter nöjda besökare och vare sig du handlar hos oss eller någon av konkurrenterna vill vi att du är nöjd med ditt elektriska skateboard köp!

Koowheel D3M

Koowheel D3M elskateboardKoowheel D3M är inget för veklingar utan här är det ren adrenalin inpackat emellan de 7 lagren maple wood.

Ren och skär körglädje i hastigheter uppåt otroliga 40 km/h med turbo-mode och med en maximal räckvidd omkring 25-35 kilometer på en laddning som tar ca 2 timmar att slutföra. Batteriet är enkelt att byta så du kan med andra ord ha en räckvidd på totalt 7 mil med bara ett extra batteri. Den är även utrustad med regenerativa bromsar som laddar batteriet i nedförsbacke och då du bromsar, allt för att ge dig så lång körtid som möjligt.

Efter att ha kört i ett par dagar så är det en klar favorit och de fyra batteri-lamporna har aldrig visat mindre än 50% laddning trots långa sträckor och höga hastigheter. På inhägnat område såklart. Fjärrkontrollen är liten och sitter bekvämt i handen och det är inga problem att använda sig av handskar om vinden är kall. Damm och vattentålig design på både hjul, batteri och moderkort. Batteriet är placerat längs med brädans undersida i ett flexibelt gummihölje som gör att batteriet följer brädans böjningar för att inte skadas.

Känner mig otroligt stabil och säker med att köra på den. De stora däcken har räddat mig undan ett och annat potthål, samt skjutit undan en och annan större sten som vanligtvis skulle resulterat i ett fall. Rekommenderar den till de som letar efter en riktigt vass bräda med mycket kraft, men den passar även perfekt för dig som önskar glida längre sträckor i lägre hastighet. Alltid skönt med lite extra kraft om så skulle behövas.

Vad jag gillar

Regenerativa bromsar.
Hög maxhastighet.
Stabil med rejäla däck.
Enkel att köra.
Lång räckvidd.
30-sekunders batteribyte.
Två användar-lägen.

Vad jag inte gillar

Lite tyngre (7.3kg).
Aningen osmidig att bära då tyngdpunkten ligger långt bak.
Tog ett tag att vänja sig vid det kraftfulla drivet.

Evolve GT

Evolution Skateboards GTEvolve-skateboards har länge producerat elektriska longboards och den senaste är LBC där hela brädan är gjort utav karbon fiber. Det ger en hållbar bräda med låg vik. Nackdelen är enligt mig att den blir väldigt styv och då tappar man lite av själva longboard-känslan och den följer inte vägens form lika bra som en bräda utav lönn.

Bortsett från det ovannämnda om känslan så är det en sjukt bra bräda med otroliga köregenskaper av högsta kvalité. Topphastighet ligger på 40 km/h vilket är otroligt snabbt och den har även en matchande räckvidd på 30-40 kilometer.
Körglädjen finns där under hela testet som slutar upp på 23 kilometer trots en del backar och hård reglering av hastighet upp och ned. Gasreglaget är mjukt och lätt att använda men det behövdes helt klart ett par minuter för att vänja sig vid all dess kraft. En skapligt bakåt-/framåtlutad position vid broms/gaspådrag krävs för att inte komma ur balans.

Vad jag gillar

Hastigheten.
Bra räckvidd.
Stabil.
Hög kvalité.
Finns i både off-road & street version.

Vad jag inte gillar

Dyr.
Styv, så pass att den tappar i känsla.

Yuneec E-Go2

Så fin yuneec ego2 brädaFörsta elektriska skateboarden jag testade var Yuneec E-Go 2. En bra och stabil modell med upp till 30 kilometers räckvidd, en hastighet på max 20 km/h och en laddtid på ca 3-5 timmar samt en hel del coola finesser.

Själva körupplevelsen var riktigt bra och jag tog mig nästan 2 fulla mil på en laddning då jag körde på varierande terräng som packat grus, jord, asfalt och plattor med diverse ned/uppförsbackar. Det jag tyckte saknades var lite högre hastighet. När man vant sig kändes 20 km/h inte speciellt fort längre. Det kan dock ses som positivt för de som endast önskar glida omkring. Tänkt dig att åka i en oändlig nedförsbacke med perfekt lut så du kan känna dig trygg och bara njuta av åket.

Vad jag gillar

Kvalitén på Yuneec’s produkter är överlag hög.
Batteriet har en okej räckvidd.
Bra utbud av reservdelar finns att tillgå vid behov.
Företag med ett par år på nacken i branschen.
Inbyggd hubmotor i hjulen.
Vad jag inte gillar

Låg max-hastighet.
Fjärrkontrollen känns billig.
Adrenalin-kicken uteblev.
Bussningen behöver bytas då den ger ifrån sig ljud och är rätt hård.

Maxfind A / B

Maxfind A lättaste elbrädan i världenMaxfind A och B är riktiga lättviktare på 5.4 resp 5.5kg inkl batteri. Det är i det stora hela samma skateboard, bortsett från skillnaden i design. Den ena har två väl utplacerade handtag för att smidigare kunna bära med sig den elektriska skateboarden.

Körglädjen är riktigt hög och med det utbytbara batteriet kan du enkelt dubbla körtiden. Helt klart godkänd hastighet på max 28 km/h och den har en räckvidd på omkring 10-16 km per laddning lite beroende på förarvikt och terräng. 8 lager maple som ger både hög hållbarhet och mer känsla. Inbyggda hub-motorer i hjulen som likt batteriet är vatten och dammtätt.

Styrningen fungerade bra uta avbrott och trots att fjärrkontrollen är lite annorlunda utformad och väldigt responsiv så vande man sig snabbt vid hastighets-justeringen.

Helt klart en bräda för de som letar efter en smidig elektrisk longboard som man enkelt kan ta med sig överallt och som kan köras i princip hur långt som helst så länge man har extra batterier i ryggan.

Vad jag gillar

Den höga hastigheten.
Valfrihet av design.
Låg vikt vilket gör den smidig.
Hög surf känsla.
Enkel att använda.
Utbytbart batteri.

Vad jag inte gillar

Låg räckvidd utan extra batteri.
Fjärrkontrollens utformning kunde varit lite bättre.
Hastigheten är låg i förhållande till räckvidd.

Airwheel M3

Airwheel m3Airwheel M3 som jag testat är inget jag kan rekommendera för den som vill ha något rejält. Körningen var okej och det märks att det finns kraft att tillgå. Den tar sig fram bra och har en hög markfrigång med en bred hjulbas som ger extra stabilitet. Tyvärr så slits drivhjulet ned väldigt fort något både jag och tidigare köpare noterat och för att byta ut det krävs en helt ny axel som går på runt 1500-2000kr.
Inte godkänt för en produkt som kostar så pass mycket.

Men om man har tankarna på att köpa en elektrisk skateboard för barn så kan det helt klart vara en okej instegsprodukt då ett barns låga vikt ger lägre motstånd vilket resulterar i en något längre räckvidd och aningen högre hastighet.

Vad jag gillar

Inte mycket för att vara helt ärlig. Kan dock fungera som instegsmodell till yngre.

Vad jag inte gillar
Drivhjulet nöts ned snabbt.
Batteriet tar snabbt slut.
Dyra reservdelar.
Endast ett drivhjul.

Att tänka på vid köp av elskateboard

Kör en elektrisk skateboard på gatanDessa elektriska brädor har, som du redan märkt, skiftande max-hastighet och är byggda för olika ändamål. Våra tester har förhoppningsvis hjälpt dig bestämma vilken modell som bäst skulle uppfylla ditt behov och de krav du har på en elskateboard.

Men, oavsett vilken modell du väljer, till och med nybörjarbrädan från Dynacraft har en inlärningskurva som inte går att fuska sig förbi. Tidigare erfarenhet av traditionell skateboardåkning hjälper vid övergång till elektronisk, men att vänja sig vid att använda en fjärrkontroll för reglering av hastighet samtidigt som du navigerar över gupp och småsten kan kasta av även den mest erfarne skateboardåkaren. Speciellt om du kör i hastigheter på mellan 20-40 kilometer per timme. Så se till att alltid använda hjälm och övriga skydd som knäskydd, armbågsskydd och handledsskydd. Var även noga med att läsa på och hålla dig uppdaterad om vilka regler som gäller vid framfart med elektriska transportmedel. Att veta lite mer om hur en elektrisk skateboard fungerar kan även minska inlärningstiden avsevärt.

Det viktigaste att tänka på när du beslutar om vilken skateboard du ska köpa (bortsett från det baserat på din budget såklart) är om du ska ha en elektrisk skateboard för pendling, off-road eller blandat nöje. Kombinera det med hur pass långt du behöver kunna ta dig på en laddning, vilka typer av sluttningar du kan tänkas möte på din rutt och vilken hastighet du skulle känna dig bekväm att köra i – då har du all den information du behöver för att kunna göra ett genomtänkt och hållbart köp av elskateboard.