Elscooter – Köp en bäst i test elsparkcykel för vuxna & barn 2020

Efter alla säkerhetsbrister och olyckor som inträffat med elektriska fordon i början av denna trend så har vi på Airboard Sverige nu tagit oss an och testat några av marknadens populäraste elscooters.

Se till att du undgår alla fallgropar som finns genom att hålla koll på vad som är viktigt vid ett elscooter köp.

Utöver batteriet som driver dem har de även något annat gemensamt, antalet namnval. Några av de vanligaste namnen är elektrisk sparkcykelelsparkcykel och elkickbike med flera.

Så om du önskar undgå dåliga batterier, bränder och kass prestanda samt slippa kasta pengarna i sjön pga av dålig efterservice. Då måste du kika in våra 5 favoriter som vi recenserat före det att du bestämmer dig.

Som vanligt är även detta transportmedel miljövänligt, så länge du köper en säker modell som inte börjar brinna det vill säga. Inget du som hittat hit behöver oroa dig för dock.

Precis som vi tidigare hjälpt konsumenter med både airboard och elskateboard köp så kommer vi även denna gång greppa din hand och guida dig till ett säkert köp av elscooter.

Men om inte en eldriven sparkcykel vore något för dig så kan du ju alltid kika in våra hoverboards, eller elektriska brädor.

Elscootrar vi testat och rekommenderar

Vare sig du är ute efter att köpa en bäst i test elscooter eller försöker hitta ett billigare alternativ så har vi lyckats hitta några riktigt fina pärlor.

När du läser produktbeskrivningarna så står en maxhastighet och en maxdistans. Dessa är oftast framtagna i laboratorium med övernaturliga förutsättningar vilket inte går att jämföra med människors vardag eller de prövningar de får utstå när de väl används på riktigt.

Vi har i varje recension noterat den distans och maxhastighet som uppnåts under en vanlig väldigt generös körning ute i den verkliga världen.

Testerna är utförda med en förarvikt på 75 kg och under normala förhållanden. De har körts genom samma testbana och följande punkter har testats:

Genomgång av komponenter. Vi ser över varje modells system för att försäkra oss om en säker drift.

Batteri/laddningstest. Vi säkerställer laddningsprocessens säkerhet och batteriets autensitet.

Hastighetstest. Vi kontrollerar att produktens hastighet motsvarar beskrivningen så när inpå som möjligt.

Distanstest. Vi kontrollerar så att distansen som utlovas stämmer något som när med den verkliga räckvidden under användning.

Vikttest. Vi testar hur elscootern klarar av viktpåfrestning. 

Komforttest. Hur lätthanterlig den är och hur bekvämt man framför den.

Kvalitétstest. Vi kontrollerar hur kickbiken står sig i förhållande till andra märken och hur hållbart materialet som använts är.

Vi bedömer elscootern utifrån dessa kriterier och de rankas därefter med ett medianmått mellan 0-5 där 0 är sämsta respektive 5 högsta resultat. Detta hoppas vi ska kunna hjälpa dig som konsument med att köpa den bästa elscootern för just dina behov.

Du kan läsa ett utdrag av varje test bland nedan.

Kvalité och prestanda i högsta klass – Xiaomi M365

 • Motor: 250W
 • Batteri: 42V/7.8Ah Lithium-ion
 • Max vikt: 100 kg
 • Enhetens vikt: 12 kg
 • Hastighet: 25 km/h
 • Laddtid: 4-5 timmar
 • Distans: 30 kilometer
 • Bromsar: Skivbroms bak, elektrisk regenerativ fram
 • Extra: Lampa framtill, samt mobil-app med användarlägen

M365 från Xiaomi är en riktigt bra elscooter med högt i tak trots sitt relativt låga pris. Tillverkaren Xiaomi har länge varit ledande i Kina inom teknikprodukter. De är även en av de större ägarna i företaget Ninebot som i sin tur äger Segway.

Du får en stilren elscooter som ger otroligt skön komfort och maxad körglädje i upp till 25 km/h. Glid fram tyst och mjukt tack vare den kraftfulla 250W motorn och de stora luftfyllda däcken. 

Man känner vid första anblick att kvalitén är hög och att detta är en scooter som kommer stå sig under lång tid framöver. Utrustad med ett kraftfullt 42V/7.8Ah lithium batteri ger den dig en maximal räckvidd på 30 kilometer per laddning under optimala förhållanden. Full uppladdning görs på 4-5 timmar.

Nackdelarna är att smakar den ligger lite över budgetmodellerna i pris. Men däremot får du riktigt mycket elscooter för pengarna.

M365 ihoppfällt tillståndDe har tänkt på det mesta och den fälls smidigt ihop till ett kompakt paket som går att bära i en arm under kortare sträckor. Inget man bär runt på i flera kilometer dock.

Rekommenderas starkt till de som värdesätter komfort, kvalité och trygghet. En av de få modeller som klarar längre pendlingsavstånd utan problem. Helt klart en klar favorit hos mig. Så pass bra byggd att många övriga företag valt att till 90% kopiera dess design rakt av.
Läs hela vårt test av Xiaomi M365 här.

[/vc_column]

Tao Motor S1 – Bra och pålitligt val för både barn och vuxna

 • Motor: 250W
 • Batteri: Samsung Lithium 24v 5.5ah
 • Max vikt: 120 kg
 • Enhetens vikt: 7.7 kg
 • Hastighet: 15 resp 28 km/h
 • Laddtid: 2-3 timmar
 • Distans: 15 kilometer
 • Bromsar: Elektrisk fram & fot bak
 • Extra: Hopfällbar, Användar lägen, LED-belysning, Display

En smidig hopfällbar elscooter med låg vikt som vi själva valt att ta in. Efter att ha testkört denna under de senaste två månaderna(i skrivande stund) så kände vi oss säkra på kvalitén och dess köregenskaper.
Tao Motor’s 250W 6 tums elscooter har en topphastighet på 28 km/h i avancerat läge på plant underlag och med mina 75 kg. I nybörjarläge så går den uppåt 15 km/h.

En snygg display sitter integrerad i toppen av styret vilket inte bara ger en mer stilfull design, utan skyddar även mot att den ska gå sönder om scootern skulle tippa.
Via av/på-knappen kan du:

Försätta elscootern i nybörjar-/avancerat-läge och starta den starka LED-lampan som även den är snyggt integrerad i styrstången.

Den har inga problem att köra mina 75 kg uppåt 16 kilometer på ett fulladdat batteri, självklart är även det beroende på körstil, vikt och alla naturens fenomen. Den är utrustad med regenerativa bromsar vilka alstrar ström till batteriet medans du bromsar eller rullar i nedförsbacke.

Bra acceleration samt att den är utrustad med sparkstart vilket betyder att scootern måste rulla sakta för att du ska kunna gasa. Detta eliminerar problem med att barn oavsiktligt kommer åt gasen.

Drivs av ett Ce-certifierat lithium batteri på 24v 5.5ah med äkta Samsungceller vilket tar 2-3 timmar att ladda med den medföljande UL- samt CE-certifierade laddaren.

Fälls ihop/upp enkelt med hjälp av ett tryck med foten för att smidigt kunna tas med på såväl bussen som i bilen.
Vi har testat denna efter våra egna högre standarder och den har körts i skatepark, gräs, vattenpölar mm för att säkerställa dess kvalité och den rullar fortfarande som om den vore ny.

Tack vare att du kan välja mellan två olika hastighetslägen så rekommenderar vi den för både vuxna och barn. Som vuxen bör du tänka på att den är avsedd för kortare sträckor runt 1 mil.

Viktigast för oss var att hitta en användarvänlig modell som är liten, lätt och smidig samtidigt som den är fullproppad med kraft och funktion för att kunna täcka de flestas elscooter behov.

 • Motor: 250W
 • Batteri: Lithium-ion  4.0ah
 • Max vikt: 100 kg
 • Enhetens vikt: 8.9 kg
 • Hastighet: 20 km/h
 • Laddtid: 2-3 timmar
 • Distans: 12 kilometer
 • Bromsar: Elektrisk fram & fot bak
 • Extra: Led-Lampa, Hopfällbar, Stötdämpare & Display

En av de första elscootrarna vi testade var från Denver’s DSC-65100. En billig modell som trots det ger rätt bra valuta för pengarna. Jag skulle först och främst rekommendera den till förare under 50 kg dvs barn. Min son har kört på sin i snart 2 år(sedan han var 3) och i läge 1 får du en maxhastighet på runt 7-8 km/h, läge 2 ger ca 12-14 km/h och läge 3 maximal effekt på 18-20km/h. Med en maximal räckvidd på cirka 12 kilometer under bästa möjliga körförhållanden ger den dig en smidig och simpel åktur. Med lite backar och liknande får du räkna med att omma strax under milen.

Uppdatering: Nya versionen har likvärdig prestanda med några kvalitétsjusteringar samt ökad komfort tack vare dämparen i fram.

Ett bra val för den som behöver ett transportmedel för kortare sträckor.

Passar sig även ypperligt för barn då du kan sänka maxhastigheten på medföljande LCD-display. På displayen kan du enkelt hålla koll på allt du behöver veta genom att avläsa körd distans, hastighet och batterinivå.

Elkick-biken drivs av ett 4000mAh batteri som sitter monterat i styrstången vilket gör modellen väldigt smidig och välbalanserad. Något som bygger på just smidigheten är också den smarta funktionen att kunna fälla ihop den för att sedan enkelt kunna greppa tag med en hand i styrstången och bära den med sig.

så fäller du ihop din elscooter

Den passar perfekt i en liten garderob där hemma vilket gör att du inte behöver stor plats för att förvara den. Vill du ta med dig den så är det inga problem på bussen, tåget eller i bilen.

Hobbex kolfiber elscooter för barn

 • Motor: 250W
 • Batteri: Lithium-ion  8.0ah
 • Max vikt: 100 kg
 • Enhetens vikt: 6.5 kg
 • Hastighet: 20 km/h
 • Laddtid: 4 timmar
 • Distans: 20 kilometer
 • Bromsar: Elektrisk fram & fot bak
 • Extra: Led-Lampa, Hopfällbar & Display

En kolfiber elektrisk sparkcykel från Hobbex som presterar helt okej. Komforten är bra tack vare kolfiberramen som naturligt tar upp ojämnheter och ger bra dämpning trots att den är utrustad med punkteringsfria gummidäck.

Hastighetsmässigt är det inget vrålåk med sina 20 km/h som man endast kom upp i under första lampan på batteriindikatorn. Därefter maxade man runt 17-18 km/h för att sedan tappa ytterligare i topphastighet för varje nivå som batteriet åkte ner.

Det längsta du kommer är 20 kilometer på en laddning vilket är väldigt bra, om det nu inte var för att jag endast kom cirka milen under normal körning vilket känns konstigt. Med en så låg hastighet och dess kraftfulla batteri på 8.8ah borde man komma längre. Kan ha något att göra med att exemplaret jag testade tidigare använts.

hobbex carbonkickbike helt ihopfälld

Körmässigt är den lätthanterlig och som jag nämnde tidigare så tar den diverse ojämnheter mjukt och fint vilket gör den ännu roligare att köra. Jag kan se det som ett riktigt bra alternativ för barn tack vare den låga maxhastigheten och det kraftfulla batteriet bör ett barn runt 30-50kg kunna köra uppåt 2 mil per laddning.

På medföljande LCD-display kan du avläsa det mest väsentliga. Där kan du även juster hastigheten i tre lägen: Otroligt sakta, ganska sakta och sakta vilket gör att den kan tänkas användas av barn i åldrarna 5-6 år och uppåt. Självklart rekommenderar vi alltid att rätt skyddsutrustning används och att små barn endast kör i vuxens sällskap.

Tydligen ska motorn enligt deras hemsida vara monterad i själva styrstången vilket inte verkar vara fallet utan motorn sitter inbyggd i framhjulet.

GyroWay elektrisk sparkcykel för off-road

 • Motor: 1000W
 • Batteri: Accumulatorbatteri 48v
 • Max vikt: 115 kg
 • Enhetens vikt: 43.5 kg
 • Hastighet: 20 km/h
 • Laddtid: 6-8 timmar
 • Distans: 25 kilometer
 • Bromsar: Skivbroms(fram+bak)
 • Extra: Hopfällbar, Stötdämpare & Sadel

Vilken rolig åktur om en aning tung och otymplig så gjorde accelerationen det till ett nöje att köra Gyroways 1000w elscooter.

Den har en högsta hastighet på 20 km/h vilket är inom ramen för svensk lag, dock ligger motorn på 1000w vilket är över gränsen på 250w som transportstyrelsen satt. Självklart varierar körsträckan på denna beroende på din vikt, däcktryck, medvind och allt annat som händer när man använder sina produkter i det verkliga livet.

Under vår testkörning så lyckades vi ta oss nästan 2 mil, 18.3 kilometer för att vara exakt. Med mina 75 kilo är det helt klart godkänt i jämförelse med Hobbex kilometer förlust per kg så ger Gyroway’s alternativ än det man förtjänar och det räcker gott och väl.

Drivs av 4st 12v blybatterier som totalt ger 48v och dessa har både sina för- och nackdelar. Personligen är jag inte så intresserad av ackumulatorbatterier som de heter egentligen utan ser helst att mina eldrivna transportmedel drivs av litiumbatterier. Batterierna är stora och väger mycket mer vilket resulterar i att elscootern i sin tur väger mer.

Passar sig perfekt till att använda för pendling eller nöje då den smidigt tar sig fram på diverse underlag med sina 10” off-road däck som påminner om de som sitter på en cross, fast mindre. Däcken ger även skön dämpning samtidigt som stötdämparna fram och bak i kombination med dess mjukt vadderad sadel(som för övrigt är avtagbar) ger utomordentlig komfort.

Den har rejäla bromsar i form av skivbroms fram och bak som låter dig stanna snabbt och effektivt. Dess 43 kilo är inte bara dödvikt utan den tillför både stabilitet och extra komfort.

Ett kraftpaket med bra acceleration, distans och medioker hastighet som jag starkt kan rekommendera till de som ska ta sig längre sträckor och önskar få maximal komfort på resan, men som inte känner att en liten, lätt och smidig modell är något för dem.

Fördelarna med en elscooter

Deras kanske starkaste fördel är att de är miljövänligare än övriga motordrivna alternativ som använder sig av fossila bränslen.

En annan bra fördel är att de kan användas av såväl barn som vuxna och användningsområdet är brett. Kanske är du chef över ett hamnbolag och känner att ni önskar ett nytt billigt, snabbt och miljövänligt alternativ som hjälper er att ta sig fram och tillbaka mellan hangarer och kontor. Då är en elektrisk sparkcykel perfekt för det ändamålet.

en elektrisk sparkcykel med tjej

Som barn fungerar de både som transportmedel och leksak.

Nedan går vi igenom de största fördelarna med en elektrisk sparkcykel:

Miljövänligt alternativ till de traditionella fossila motorerna.

Kan användas av såväl barn som vuxna och pensionärer för att ta sig fram på ett roligare och smidigare sätt.

Kostnadseffektiv inte bara för dess låga kostnad per laddning som bör hamna runt 2-4 kr/laddning. Nej, de är även billiga att köpa och håller länge vilket resulterar i en väldigt låg kostnad per mil.

Finns många olika modeller att välja mellan beroende på användningsområde.

Hög prestanda, vissa modeller kan nå hastigheter uppåt 60 km/h och en räckvidd på upp mot 100 km.

Smidig och portabel, kör upp till bussen tryck till spaken med foten och din elsparkcykel fäller ihop sig till ett litet paket på 6 -10 kilo som även går att rulla på framhjulet. Får plats nästan överallt.

Så gott som underhållsfri, vilket betyder att du kan köra på utan att behöva oroa dig för dyra och långa reparationer. De flesta batterier kan återladdas mellan 500-1000 gånger beroende på kvalité och användning vilket resulterar i att du bör kunna köra något år utan problem.

Att tänka på vid köp av elscooter

När du planerar ett inköp av elscooter så finns det ett fåtal saker som kan vara bra att känna till. Dels så är det alltid bra med lite förkunskap om hur en elscooter fungerar. När du väl bestämt dig för att en elsparkcykel är ditt nya val av transportmedel så bör du tänka på följande för att säkerställa att den modell du väljer lever upp till nuvarande säkerhetsstandard såväl som dina förväntningar på det eldrivna fordonets prestanda.

 1. Till vad har du tänkt använda ditt nya eldrivna fordon? Se till att tänka igenom vilka typer av uppgifter elsparkcykeln kommer ställas inför så att du vet vad du ska leta efter.
 2. Se noggrant över vilken prestanda elscootern bör ha i form av räckvidd och hastighet för att kunna uppfylla de tänkta uppgifterna.
 3. Maximal lastvikt ska helst ligga på ett tiotal kilo över användarens vikt för att lämna lite utrymme åt extra last som ryggsäck eller liknande packning.
 4. CE-certifierat batteri och ett smart moderkort som ser till att såväl körning som ladd-process utförs på säkrast möjliga sätt.
 5. Vilken budget har du? Beroende på vilken budget du har får du kanske strama åt lite på prestandan. Priset kan kraftigt variera mellan olika märken och beroende på dess prestanda men överlag så bör du inte ha några problem att hitta en elscooter kapabel nog att uppfylla dina önskemål och som samtidigt ligger inom din prisklass.
 6. Sist men inte minst så bör du se över vilken typ av komfort du behöver. Det finns många olika modeller. Du har de med säte, de som lätt kan fällas ihop och vissa har stötdämpare. Vilken skulle passa bäst för ditt dagliga användande?

När du väl fått en bra bild av vad det är du söker av en elektrisk sparkcykel så kommer processen för att hitta den bästa elscootern för just dig gå mycket lättare. Var extra noga med just batteri och ta tillverkarnas beräknade räckvidd med en nypa salt då de oftast testar sina produkter under optimala förhållanden.

De olika modellernas för- och nackdelar

en med och en utan säte

Olika elektriska kick-bikes drivs av olika typer av batteri. Länge har det funnits elscootrar som drivs av blyackumulatorer, även kallat för blybatteri likt de som sitter i en vanlig bil.

Nu på senare tid så drivs de flesta modellerna man kan köpa av lithium batterier, något som är att föredra framför blybatterier tack vare dess låga vikt.

 • Elscooter med säte eller utan beror helt på vad du tänkt använda den till och hur långt du ska köra. En sadel att sitta på är riktigt skönt under längre turer men om du tänkt att ta med dig scootern på kollektivtrafik eller önskar ha en mer portabel modell så bör du sikta in dig på en utan sadel. Detta då de vanligtvis är mycket mindre tack vare att de inte utrustats med en sadel.
 • Hopfällbar eller fast modell. De hopfällbar modellerna passar sig ypperligt för den som behöver ett litet och smidigt sätt att ta sig fram. Kanske är du den som av olika skäl vill parkera bilen en bit ifrån stan och behöver något som du enkelt kan ta sig sista biten med. De fasta modellerna har oftast lite bättre räckvidd och är aningen större, medans de hopfällbara är mer slimmade designmässigt.
 • Det finns de som passar barn och vuxna samt en del som klarar av att tillgodose bådas behov. Om endast en vuxen ska köra bör du dock se till att välja en elscooter för vuxna. Med vissa modeller som Tao Motor S1 kan du enkelt anpassa hastigheten för barn eller vuxen genom att sänka eller höja maxhastigheten.

Säkerhetstänk vid användning av elscooter

olika typer av säkerhetsrustning vi rekommenderarNär det kommer till eldrivna produkter så ska man alltid säkerställa att man köper en produkt med CE-certifierat batteri och laddare. Batterierna har tidigare varit kända för att kunna överhettas för att tillslut antändas, något som kan få förödande konsekvenser på såväl dig som användare som annans egendom. Därför rekommenderar vi alltid att du använder en timer som ansluts till eluttaget där du sedan kan ställa in exakt den tid som rekommenderas för en full laddning. På så vis vet du att den aldrig laddas längre än nödvändigt. Ta alltid det säkra före det osäkra.

Se till att du har rätt skydd. För vuxna så finns ingen lag som säger att hjälm är ett tvång. Men du bör såklart föregå med gott exempel då även ditt huvud förmodligen tar skada vid ett fall. För barn så är det lag på att hjälm skall användas upp till 15-års ålder. Att förespråka användning av hjälm under körning är något vi alltid gjort här på Airboard Sverige oavsett vilken ålder du har.

Tänk även på att det finns otroligt många andra skydd som kan vara bra att använda. Knäskydd, armbågsskydd och eventuellt ett par skyddshandskar skyddar dig riktigt bra inte bara mot brutna leder utan även mot svidande skrapsår. Att inte skydda på rätt sätt mot onödiga skador är inget annat än dumt.

Se därför till att du använder bästa möjliga skyddsutrustning när du ska ta din nyinköpta elscooter på en tur.