Hur en elektrisk skateboard/longboard fungerar

Så hur fungerar en elektrisk skateboard egentligen? Tro det eller ej men dess funktion är väldigt lik den traditionella longboarden, bortsett från en sak. Du behöver inte själv göra fart. Istället för att du själv ska behöva sparka dig fram så sköts detta av antingen en eller två elmotorer i bak på skateboarden. Du är numer bara en simpel passagerare ombord på en bräda som kan köra dig i hastigheter uppåt 45 km/h.

En sak som absolut inte får glömmas är att alla färdmedel som kan framföras i höga hastigheter kan vid olycka orsaka stor skada på den som framför den och personer runtom. Jag kan därmed inte vara mer tydlig med att det är ytterst viktigt att man visar elektriska skateboards den respekt de förtjänar. Jag rekommenderar även starkt att man lägger ner  den tid som behövs för att lära sig kontrollera brädan i lägre hastigheter, för att sedan arbeta sig uppåt på hastighetsskalan. En rekommendation är även att proper skyddsutrustning används vid varje körning. Själv har jag stått på bräda i över 20 år både vinter och sommar och använder ALLTID minst hjälm.

elskateboard och tjejer

Förstå hur den fungerar

För att på bästa sätt kunna framföra en elektrisk skateboard säkert, kan det hjälpa med att veta exakt hur de fungerar. Något som förvånar de flesta är att elektriska longboards inte är något nytt. De första modellerna skapades av brädentusiaster redan på 70-talet, med både eldriven och bensindriven motor. Om man stod ovanför kunde man inte se någon större skillnad mellan en vanlig och en motordriven skateboard utan det var först när man lyfte eller vände på dem som man förstod att där under satt ett rejält batteri och en motor. Dagens elskateboards är dock mycket slankare och väger ett tiotal kilo mindre, men de fungerar fortfarande på ett likvärdigt sätt. De är även trådlösa till skillnad från 70-talets modeller som var kopplade med sladd från kontrollmodulen till fjärrkontrollen.

Brädans olika delar

En elektrisk skateboard består av ett flertal olika delar vilka vi går igenom nedan, du får även en kortare beskrivning om varje dels funktion.

inbyggd hub elmotorMotor – Vanligtvis hittar man en eller två motorer på en elektrisk longboard, dessa kan vara monterade på undersidan och driva hjulen framåt med hjälp av remdrift. Den andra varianten är hub motorer. Dessa motorer är monterade inuti själva hjulet vilket gör skateboarden mer kompakt och slimmad.

 

 

Bild på batteriet som driver demBatteri – De flesta elbrädor är utrustade med ett litium-ion batteri, storleken och dess kapacitet kan variera rejält mellan de olika modellerna. Batteriets syfte är att ge en konstant strömtillförsel till motorerna för att driva brädan framåt. Ovanligt förekommande är även blybatterier vilka är tunga och har en kort livslängd, dessa är inte att rekommendera.

 

styranordning fjärrkontrollenFjärrkontroll – Den del som du använder för att reglera hastigheten på din framfart. Sitter mjukt och fint i handen och kommer i lite olika design, vissa mindre än andra. Vanligt förekommande på fjärrkontrollen är en joystick som används för att reglera hastigheten samt bromsa, en av/på knapp, en knapp som byter mellan bak/framåt drift samt flertalet led-lampor som indikerar batterinivå av fjärrkontroll, koppling till och batterinivå på skateboarden.

 

Moderkortet skateboardens hjärnaModerkort – Moderkortets uppgift är att koppla ihop batteri, motorer och fjärrkontroll. Det är skateboardens hjärna och via denna regleras motorerna efter signaler från fjärrkontrollen. Den skyddar även mot överladdning, elspikar och ser till att allt fungerar optimalt.

Sedan kommer vi till de delarna som återfinns på en traditionell longboard.

Hjul – Hjulen består av gummi ihop med två stycken kullager. Bra hjul med rätt hårdhet är otroligt viktigt för att få en bra bräda som går mjukt över asfalt, men även ger bra grepp och som håller länge. Dålig kvalité på kullgare kan medföra att de nyper, rostar ihop och ger dåligt rull vilket ökar motståndet för motorerna. Dåliga kullager ger helt enkelt kortare räckvidd, lägre hastighet, motorerna och batteriets livslängd kan även förkortas avsevärt.

Truckar – Truckarna består av två metalldelar med två små gummibussningar emellan. Bra bussningar och hög kvalité på metallen är av yttersta vikt. Om du tidigare åkt skateboard eller longboard så vet du att truckarnas kvalité är inget man tummar med. Truckar och truckgummi av hög kvalité gör att du får en stabil bräda som är mjuk att svänga med och inte börjar wobbla i höga hastigheter. När man har en bräda som går så pass fort lär man se till att ha truckarna som pallar trycket.

Brädan – De vanligaste brädorna är gjorda av karbon eller kanadensiskt lönnträ (Canadian maple). Det finns dock billiga varianter av vanligt trä som går av otroligt lätt pga styvheten (se upp för dessa). Karbon ger en styvhet som kompromissar lite med brädans mjuka gång och kurvtagning, medans träbrädor ger en mjuk och flexibel bräda som följer med bättre i kurvor och vid ojämnheter. Vilket material som passar dig bäst beror helt på vad man har för önskemål.

D3M Grön undersida

Slutord

Att köra en elektrisk skateboard är otroligt roligt och det är väldigt fascinerande hur de fungerar och hur pass lite utrymme som faktiskt krävs för att göra dem eldrivna. Efter att ha fått chansen att pröva några av de ledande aktörernas brädor kan jag inte annat än säga att det skiftar kraftigt när det kommer till kvalité och prestanda. Därmed är det viktigt att tänka igenom ditt köp noga före det att du gör ett beslut. Vi hoppas att vår genomgång av dess tekniska funktionerna samt för och nackdelar med de olika typerna av motorer med annat ska hjälpa dig ta ett bra och vettigt beslut, där du slutar upp med en bräda som står sig genom åren.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply