Hur en airboard fungerar med bilder

För dem de intresserar så går vi här igenom hur en hoverboard/airboard egentligen fungerar i mer teknisk detalj. Om du vill lära dig mer om airboard säkerhet och hur du använder den bör du kolla in respektive guider i menyn som heter just guider. Vi kan airboard och hos hittar du allt du behöver veta om ämnet oavsett om det är information eller köpråd du behöver. Vi har tester, recensioner och utförlig information!

 

Hur den fungerar

Lär dig hur din nya leksak fungerar invändigt

Den består av följande komponenter:

 1. En stål ram
 2. Ett moderkort
 3. Två Gyroscope
 4. Två st infraröda sensorer
 5. Två motorer (en på vardera sida med varierande kraft från 300-500w lokaliserade innuti hjulen)
 6. Två vick/fart sensorer (Innuti hjulen)
 7. En laddnings port
 8. Av och på knapp
 9. Led lampor
 10. Tryckplattor
 11. Plast skal

 

Då tar vi en titt på hur alla komponenterna arbetar tillsammans för att den skall fungera.

 

Hur rör sig hoverboarden framåt?

Hjul sensorerna

airboard hjul innuti

Hjulen innehåller den elektriska motorn, de innehåller även vick och fart sensorerna. Dessa senorer känner av rpm (revolutions per minute eller varv/min på svenska) på vardera hjul och skickar sedan informationen till gyron och hastighetskontrol-kortet som båda är lokaliserade i själva kroppen som hjulen sitter fast på.

Gyron och hastighets kontroll kortet

Gyron och hastighetskontroll-kortet  tar emot informationen som den får från vick och hastighets sensorerna i hjulen och skickar sedan vidare informationen till moderkortet.

När du kalibrerar din hoverboard säger du till din hoverboard att detta är ”0”, alltså plant. Det är då hoverboarden förstår att den just nu är det ingen lutning på hoverboarden. Du kan läsa mer om hur du kaliberar och nollställer din airboard, i vår guide här.

 

Moderkortet

Moderkortet är hjärnan i en airboard och det är den all datahantering gör i nutid. Vilken hastighet du håller, hur mycket den lutar samt lutet av de olika hjulen för att förstå att just nu skall den svänga. (Till exempel, om du svänger så har hjulen olika lutning, alltså även olika rpm ( Varv/min) för att en sväng skall kunna genomföras.

Den kontrollerar så att säga allt som skall göras innuti hoverboarden.

Batteriet

Ganska självförklarande, batteriet är vad som ger kraft för att hoverboarden skall kunna fungera. Det finns massivs med olika batterier och märken på dessa men de flesta är 36V med 4400mAH lithium-ion batterier.

Hur känner airboarden av dina rörelser

Den förmodligen mest intressanta delen är just tryckplattorna som sitter ovanpå två brytare.

 

brytarna

 

 

 

 

 

 

 

 

När du lutar dig framåt trycks den främre trycksensorn ner och en liten “plastvägg” åker ner emellan två infraröda LED sensorer och bryter strålen.

infraredSensor

 

Så länge dessa infraröda sensorer känner av strålen emellan dem står den still. När du sedan lutar dig framåt och denna stråle bryts, säger moderkortet åt motorn att börja röra sig i den riktning du lutar dig.

Ett exempel vore på detta vore när du svänger vänster, då aktiveras höger hjul att rulla framåt samtidigt som vänster hjul börjar rulla bakåt.

Hur håller en airboard balansen?

Den håller balansen genom att tilt sensorn i hjulet säger till gyron exakt hur långt fram du lutar dig (vilken lutning din hoverboard har just då). Gyron skickar vidare informationen till moderkortet.

Moderkortet justerar sedan hastigheten för att hålla airboarden i balans. Så ju mer du lutar dig framåt ju fortare säger moderkortet åt hjulmotorerna att snurra, för att ”komma ikapp” och få tyngdpunkten i balans. Det är denna mekanism som gör att du med din kroppsvikt enkelt kan justera hastigheten.

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply