Lär dig hur en elscooter fungerar

Kanske minns du dem från när du var liten eller så utnyttjar du fortfarande den manuella versionen sparkcykel. En elscooter är en aningen mer avancerad sparkcykel på vilken du hittar en motor och batteri istället för att använda benkraft, även om det fungerar att sparka sig fram också.

Hur den fungerar

En elscooter kan drivas av två olika typer av batterier. Blyackumulator mer känt som blybatteri i folkmun samt lithium batteri vilket det senare är att föredra då de har avsevärt högre effekt i förhållande till vikt och storlek.

Så fungerar din elscooter:

 1. Du har en motorn som i de flesta fall sitter integrerad i hjulet, dessa kallas för hubmotor.
 2. Du trycker på gasen och signaler skickas då till moderkortet.
 3. Moderkortet skickar i sin tur signaler till motorn om vad som händer samt att det släpper på exakt mängd ström från batteriet.
 4. Beroende på vilken typ av scooter du har så börjar antingen det ena alternativt båda hjulen att snurra för att driva scootern framåt.

Ingen raketforskning precis utan en simpel men effektiv process som inte bör krånglas till i onödan.

Händelseförloppet under körning

Vilka komponenter består elscootern av?

En elscooter består av ett flertal olika komponenter och dessa kan variera lite från modell till modell. Om man ska nämna endast de nödvändiga komponenter som måste finnas på alla elscootrar för att de ska fungera så är det:

 • Motor. Möjliggör att den kan rulla framåt utan att man behöver sparka.
 • Moderkort. Elscooterns hjärna som skickar signaler till övriga delar om hur de ska agera under olika omständigheter.
 • Batteri. Utan en strömkälla kan den omöjligt gå framåt och dessa består uteslutande av blyackumulatorer eller lithium-ion batterier.
 • Ram. Man behöver något att fästa alla dessa komponenter på och det gör man på ramen förstås.
 • Gasreglage. Tillåter dig att styra vilka hastighetssignaler som moderkortet ska skicka vidare till motorn.
 • Broms. För att kunna använda elscootern så krävs det att du även kan stanna den när det behövs. Bromsar finns i olika utföranden, fotbroms, skivbroms, trumbroms och motorbroms.

Det är främst dessa delar som gör det möjligt för din elsparkcykel att ta sig framåt. Trots det så finns oftast flera extrafunktioner som ger mer funktionalitet och/eller komfort såsom:

 • LCD-display. Tillåter dig att se diverse information om ditt fordon som till exempel men inte uteslutande hastighet, distans och batterinivå.
 • LED-lampa. När man kör i Sverige så säger lagen att man måste ha en lampa samt ringklocka på sin cykel. Detta gäller även elscootrar då de går under samma reglemente och därmed är de ofta utrustade med en stark LED-lampa framtill.
 • Stötdämpare. För extra komfort och möjligheten att ta sig fram på lite sämre vägar kan din modell vara utrustad med stötdämpare som ger en mjukare gång på ojämnt underlag.
 • Sadel. Sadeln tillåter dig att sitta bekvämt och vila benen då det kan bli jobbigt för den oerfarne föraren att stå under längre sträckor.
 • Nyckel/låsanordning. Här har du möjlighet likt på en motorcykel att låsa din elscooter vilket omöjliggör att någon tar och startar den utan din tillåtelse.

Skillnaderna mellan den klassiska sparkcykeln och en eldriven

kickbike i skateparkDen “gamla” modellen sparkcykel drivs av benkraft varpå du måste sparka för att den ska kunna ta sig framåt.

Med en elscootern har vi tagit det ett steg längre. Dessa har inte bara mer finess i form av funktion och användningsområde utan öppnar upp en helt ny värld av möjligheter då den går på el.

Du kan ta dig längre utan att behöva anstränga dig, medans du fortfarande har möjligheten att framföra den likt en gammal hederlig sparkcykel via människokraft om batteriet skulle ta slut före det att du anlänt.

Strukturen och materialvalet är oftast av bättre kvalité på en elsparkcykel än på den vanliga. Detta medför att den kan klara av mer och hårdare användning utan att det påverkar dess funktion.

Är det fördelaktigt att köpa en elscooter?

Det är ett rent nöje att äga en eldriven sparkcykel och vi rekommenderar helhjärtat dig att köpa en elscooter. Ett perfekt val för de som tidigare inte vågat ta klivet in i de eldrivna fordonens rike.

 Den största fördelen skulle jag säga är dess låga underhållskrav i kombination med den låga kostnad per mil då den istället för fossil bränsle drivs av el.

Att man samtidigt slår ett slag för miljön medans man får ett roligare och mer fördelaktigt sätt att transportera sig på kommer som en bonus på posten.

För det andra så är själva körandet inte bara roligt utan även väldigt komfortabelt och simpelt. Tack vare dess design så fungerar den fantastiskt i större städer där framkomlighet med bil kan vara väldigt begränsad under vissa tider på dygnet.

Kom ihåg att elscootern är en billig investering som inte kostar ens en tiondel av vad en bil kostar per mil om man kalkylerar alla kostnader involverade under en bils livstid. Samtidigt som den inte avger några avgasutsläpp som förgiftar vår jord.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply