Bäst i test

Xiaomi M365 Elscooter test – Mest och bäst för pengarna

M365 eller Mijia som modellen också kommit att kallas är den första och enda elscootern från den Kinesiske tekniktillverkaren Xiaomi. Jag skulle beskriva denna modell som den perfekta modellen för de flesta användare. Mycket högre kvalité än budget modellerna, samt stort utbud av reservdelar som är lätta att tillgå. Samtidigt som den har bra prenstanda men ändå inte extrem prestanda som kräver en prislapp på 10,000kr plus.

Läs också: Stort test Xiaomi M365 Pro – Vad är nytt och är den värd att köpa?

Oavsett så är det en riktigt fin och funktionell modell som bjudet på en långt över medelmåttig körupplevelse. Varpå den vunnit bäst i test i vår stora köpguide. Nedan får du läsa en mer detaljerad genomgång av elsparkcykeln och vad jag i mina tester upplevde var dess för- och nackdelar.

9.5 Total Score
Bästa i test!

Du får inte en bättre elektrisk sparkcykel för pengarna än M365 från Xiaomi. Välgenomtänkt design som är robust. Utrustad med perfekt prestanda för att klara såväl mindre utmaningar som större. En perfekt elscooter som passar de flesta oavsett ålder eller anledning till köpet.

Hastighet
9
Räckvidd
10
Komfort
10
Säkerhet
9.5
Funktion
7.5
PROS
 • Bra prestanda
 • Kvalité
 • Komfort
 • Mobil-app
 • Bra bromssystem
 • Stort utbud av reservdelar
CONS
 • Ingen ordentlig display
 • Punktering (Punkteringsfria däck finns)
User Rating: Be the first one!

Test – Genomgång av prestandan hos M365

M365 bjuder på en riktigt bra prestanda, speciellt om man har dess pris i åtanke. Med en i framhjulet inbyggd hubmotor på 250W ger den dig möjlighet att glida fram i hastigheter uppåt 25 km/h.

Elscootern drivs av ett 42V 7.8Ah lithium-ion batteri monterat inuti ståplattan. Denna kombination ger under optimala förutsättningar en maximal distans på cirka 25-30 km. En full uppladdning är möjlig på under 5 timmar.

Modellen är utrustad med två 8.5 tums lufttrycksdäck som ger extremt bra grepp och komfort vid körning. De ger även en skön dämpning som gör det möjligt att köra även på ojämnt underlag där hårda gummihjul skulle bli alldeles för skakigt.

Byggd med hjälp av kraftfullt och slitstarkt aluminium avsett för flygplan är den lätt till vikten samtidigt som den är väldigt stryktålig. Den totala vikten ligger på 12 kg.

En av de största fördelarna med just Xiaomi m365 scootern är dess två oberoende av varandra bromssystem. Ett skivbromssystem som snabbt och effektivt alltid kan ta dig ett fullt stop. Samtidigt som den är utrustad med en regenerativ frambroms, sk motorbroms. Denna typ av broms använder den kraft som alstras vid inbromsning eller körning i nedförsbacke till att ladda batteriet under färd. Mest använder jag själv oftast motorbromsen varpå skivbromsen är ett väldigt välkommet tillägg utifrån ett säkerhetsperspektiv.

Test – Hur jag uppfattade körupplevelsen av m365

Att köra Xiaomi m365 är inga problem. Som med de flesta modeller avsedda för den breda massan människor är Mijia scootern väldigt lätt att lära sig hantera. De två olika användarnivåerna ekonomi och avancerad gör det hela ännu lättare. I ekonomiläge drar den inte i närheten så mycket ström som i avancerat och jag hade inga problem att snudda på  den maximala räckvidden vid körning på plant underlag med mindre kullar.

Motorn har inga som helst problem att ta sig uppför milt sluttande backar med mina just nu 79 kg.

Vid användning som alternativt transportmedel i kombination med lokaltrafik så fungerar den riktigt bra trots sin relativt stora storlek i jämförelse med vissa av de mer portabla elsparkcyklar. Dess 12 kg är aningen otympligt att bära runt på under längre tid, men går med lite trixande att dra den på framhjulet. Jag skulle dock inte rekommendera den till någon äldre som eventuellt kan behöva lyfta upp den för trapporna hemma. Men för dig som är ung och stark så fungerar denna modell perfekt. Prestandan överväger klart den högre vikten.

Jag har haft min modell i snart ett år och den fungerar fortfarande lika bra. En av mina favorit tips är att man kan softmodda den. Du byter då ut mjukvaran i scootern och låser upp maxhastigheten på uppåt 32 km/h. Detta är inget som jag rekommenderar då garantin bryts samt att du kan råka ställa till med mer besvär än nytta. Men roligt för de som mig som är insatt. Det är väldigt kul att kunna finjustera alla inställningarna efter eget tycke.

Överlag en otroligt härlig scooter att åka runt på i stan. Samtidigt som du kan ta längre sträckor till något mer avlägsna ställen utan problem.

En favorit är att inhandling av mat även göras utan problem. 2-4 lättare matkassar är inga som helst problem för en m365. Självfallet beror detta på den vikt du som förare har, du vill inte överskrida eller snudda på den maximala lastvikten på 100 kg.

Denna modellen har testats av flera miljoner människor via “ride shares”(uthyrningsföretag). Den är därmed vid det här laget vilket en av de mest vältestade modellerna, vilket tyder på att Xiaomi m365 är en riktigt bra kvalitétsscooter.

Storlek uppfälld som ihopfälld m365

Testdata

 • Räckvid: 25.6 kilometer
 • Max hastighet: 25 km/h
 • Medelhastighet: 16.7 km/h
 • Batterianvändning: 100% till 0%
 • Väglag: Plan slät yta med några mindre upp-/nedförsbackar

Test – Slutsats

Min slutsats är att Xiaomi m365 definitivt är värd varenda krona. Det är en högkvalitativ elscooter som ger mycket bra komfort. Den klarar av att hantera såväl små som stora uppdrag och distansen du får på en laddning liknar inte någon annan elscooter i samma prisklass.

För den som värdesätter kvalité och inte ser den lite större storleken och dess tyngd som något alltför negativt så skulle jag säga att M365 är bland det bästa du kan köpa idag. Den är inte bara en “last mile solution” utan den kan faktiskt ta dig hela vägen fram.

Samt att den passar perfekt till och med i små bagageutrymmen. Perfekt för dig som ofta behöver parkera en bit ifrån jobbet!


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply